Te och Koffein

Vi har märkt att många letar efter koffeinfria teer eller teer med låg koffeinhalt. I denna blogg-post reder vi ut hur det ligger till med olika koffeinhalter och skillnader mellan teer.

Innehåller te koffein?

Te innehåller koffein om det är teblad om teet kommer från tebusken Cemellia Sinesis. Vanliga teer som Svart te, Oolong, Grönt te tillverkas alla av från teplantan. Däremot finns det många teer som görs på blad av andra växter, till exempel kamomillte som kommer från kamomillblomman. Vanligt är även Rooibos teer, de kommer från en buske, Aspalathus linearis (som på Afrikaans betyder röd buske).

Skillnad mellan grönt och svart te?

Skillnaden i koffeinhalten kommer som tidigare nämnt från bladen, när de var plockade, samt bryggtiden. Det gröna teet har oftare blad som plockats tidigare i växten i kombination med en kortare bryggtid. Så om vi följer instruktioner gällande bryggning av teer så brukar de gröna teet innehålla mindre koffein. Däremot är den väldigt grön matchan mer koffeinrik än en vanlig kopp grönt te, då du får i dig de fint malda bladen som innehåller koffein.

Vad är tein?

Tein är samma sak som koffein, det är en benämning som kan användas när koffein finns i te. Liknande benämningar finns för koffein i mate te, då kan det kallas för matein.