Den stora guiden till tebryggning

För att verkligen få ut så mycket smakar ur teer så krävs det att det bryggs med rätt teknik samt temperatur på vattnet. Denna guide beskriver de vanligaste teerna samt vad du bär tänka på när du kokar ditt te - ibland är tricket att det inte kokar!

Så kokar du ditt te rätt

Temperatur, tid och timing för den perfekta koppen te

Till att börja med så finns det generella rekommendationer för längden som teet ska vara i vatten, samt temperaturen på vattnet. Men det är en smaksak så testa er gärna fram för att hitta vad du gillar!

Typ av te  Temperatur Optimal tid
Svart te 100°C - låt vattnet koka upp 3 minuter (5 minuter för ett starkare te)
Grönt te 85°C 2-3 minuter
Oolong te 85°C 3-4 minuter
Rooibos 95° - Låt vattnet koka upp först och sedan svalna av lite 5 minuter, Rooibos teer kan vara i längre för en fylligare smak

 

Rätt vatten & Mjölk - En vattendelare

Vattnet för tekokande

För att få till den perfekta koppen te, så bör man tänka på vattnet man använder till tekokande ska vara färskt vatten, inget gammalt eller tidigare kokat vatten. Om du inte har bra vatten hemma så kan man alltid filtrera vattnet med olika lösningar som tex. Britta filter. Det finns även vattenkokare med inbyggda vattenfilter, det är en utmärkt lösning för dig som kokar ofta och dricker svarta teer på morgonen. 

Förutom att vattnet ska vara färskt, inte tidigare kokat så bör man även tänka på hårdheten i vattnet. Hårdheten i vattnet kommer från mineraler i vattnet, till exempel kalk, om du har hårt vatten ser du det om du låter vatten torka på diskbänken och den skapar en vit fläck. Hårt vatten kommer från att ha filtrerats genom berg och har en lite högre kokpunkt än mjukt vatten.

Mjölk och te - en het debatt

Det är ett hett debatterat ämne, kombinationen te och mjölk har sitt ursprung i Storbritannien. Men idag är det en preferensfråga som är väldigt individuellt, även ordningen mellan te i mjölk, eller mjölk i te.

Däremot så finns det teer som faktiskt kan kräva lite mjölk, dessa är Chai teer, då de oftast är kryddade så passar det riktigt bra.